Fjärde dagen med flunsan börjar Prinsesspartiet bli lite filosofisk…
Som danskonstnär är jag van vid att min kropp gör som jag vill. Den böjer sig, sträcker på sig, vrider, vänder och bänder sig för att jag ska få min vilja igenom. Oftast utan att jag behöver tänka alltför mycket på vad den ska göra. Med influensan galopperande i immunförsvaret och värk i hela kroppen börjar jag få en försmak av hur det är att åldras och se hur kroppen som en gång var stark och duglig sakta bryts ner. Oavsett hur högt vi flyger eller hur mycket vi skryter så är det ändå livet /döden som får sista ordet.
Detta leder mig in på funderingen kring Ödmjukheten och dess onda tvilling Jantelagen.
När jag läser mina bloggarkollegors alster, slås jag av hur oproportionerligt självgoda somliga är. Narcissismen regerar oinskränkt och man undrar hur någon kan vara så blind för det faktum att de flesta som läser måste andas djupt för att stilla kräkreflexen. Inget fel i att ha en god och sund självbild, oh no baby, gör din grej, var stolt över din grej etc etc. Men om man tror att man är bättre än andra, eller att man rent av är lite mer värd än andra, då får man nog se fram emot en ganska ensam framtid. Sure, det finns alltid de som är beredda att bocka och skrapa, men hur kul är det att umgås med dörrmattor?
Jantelagen är Ödmjukhetens antimateria. Man ger gärna ett sken av att vara ödmjuk men i själva verket är väl Jantelagen en variant av arrogans? Jag menar, hela Jantementaliteten andas av självrättfärdighet och know-it-all attityd. Hela syftet med Jante, när Jante talar om sig själv, är att framhäva sitt ego som moraliskt lite bättre. När Jante talar om nån annan är det ofta avundsjukan eller elakheten som ligger bakom.
Men ödmjukheten känner sitt eget värde. Ödmjukheten vet vad hon går för, och vad hon kan. Ödmjukheten skryter inte, men uppskattar det hon har av förstånd och talanger. Ödmjukheten slösar inte, men är generös gentemot sig själv och andra. Ödmjukheten lyssnar till sitt inre och till sina medmänniskor för att leva gott och ärligt.
Ållrajt, det blev liiite cheesy, men jag skyller på alla ipren jag sköljt ner med kaffe senaste dagarna.
Have fun, enjoy the sun
Prinsesspartiet