Skolväsendet i Sverige förvandlas under Alliansens kärleksfulla ledning till en Freak Show
Jag har själv haft förmånen att arbeta inom skolan under några roliga och lärorika år och sett hur illa det bitvis är ställt med det Svenska läroväsendet: Skolornas lokaler är i många fall slitna, lärarna får arbeta till bristningsgränsen med arbetsuppgifter som inte alls är relaterade till lärande och skolmaten liknar i många fall någon sorts obestämbar lättsaltad pudding vars natur man inte kan eller vill utforska närmare. Att man inte heller vill äta lunchen i skolan är ju ett mindre problem i Alliansens Sverige då ungdomarna istället handlar energidryck och snask och det gynnar ju ekonomin.

En av Alliansens hjärtefrågor verkar vara att man ska kunna tjäna pengar på allt. Det är entreprenöriellt tänkande och helt rätt i tiden, MEN när offentlig verksamhet i allt större grad säljs ut till privata intressen så BLIR faktiskt kvalitén ofta lidande. Kapitalismen bygger som bekant på hungern efter en ständigt ökande profit och ett sätt att nå densamma är att A) låta färre personer göra samma jobb (spara in på lönerna); B) Dra ner på råvarukostnader vilket resulterar i sämre kvalitet. En politik som i första hand tror på vikten av att tjäna pengar KAN inte samtidigt påstå att man har den breda massans bästa för ögonen. Ett exempel på Allianspolitikens uselhet är skandalen kring lärarlegitimationerna.

Lärarlegitimationen…
Visst, detta verkar vid ett första ögonkast vara en bra idé som ska garantera att våra telningar får den absolut bästa undervisningen men det finns, som alltid med Alliansens politik, dåliga konsekvenser. Alliansens politik verkar ofta slarvig och ogenomtänkt, man verkar fatta beslut utan att ha orienterat sig noga kring sakfrågorna, varpå man försätter sig i en omöjlig situation. Lärarlegitimationerna är ännu ett sätt att metaforiskt måla in sig i hörnet och jag förutser att man inom bara några år måste göra en kollektiv ”pudel” och ta tillbaka förslaget. Här är varför:

Det moderna Sverige är en mycket flytande och flexibel entitet. Vårt land är dynamiskt, spännande människor dyker upp och berikar oss med kulturella alternativ samtidigt som vi vidgar våra vyer genom resande och samhällsengagemang. Sverige är, kort och gott, en sprudlande sprakande kittel med en exotisk blandning av doft, smak och färg (långt ifrån entreprenadlunchen i exemplet ovan)! Vad vårt land behöver är FLER alternativ, FLER möjligheter och FLER alternativa valbara lösningar. Jag talar inte om Alliansens ”du ska själv få bestämma”-politik här för det gynnar bara den som har råd att bestämma själv. Nej, istället för att konsekvent göra det svårare för folk att lösa situationer genom påtvingade yttre regelverk så borde man tillåta ett batteri av möjliga lösningar.

Ifall en lärarlegitimation nu blir verklighet så kommer kravet på den att ställa till problem. Jag föreställer mig en pytteliten ort någonstans, det kanske är svårt att få en legitimerad lärare i Engelska att vilja flytta dit. Ska eleverna då inte få någon undervisning alls? Betyder kravet på lärarlegitimation att Alliansen tycker det är bättre med ingen undervisning än att någon som kanske har arbetat med ämnet i åratal men inte har legitimationen ska ge eleverna den undervisning de behöver för att bli goda och självständiga människor? Lärarlegitimationen kommer med tiden att visa sig vara ännu en politisk tabbe som kommer återkallas efter några år. Främst eftersom politiken är så avskild från ”verklighetens folk” att alla beslut är teoribyggen utan praktisk tillämpbarhet i längden. Man borde kanske kräva en Politikerlegitimation som garanterar att de som fattar besluten i sakfrågorna har en stabil bakgrund inom de verksamheter de ska besluta över?

Och så till senaste skandalen…
Aldrig tidigare i Sveriges historia har väl offentliga intressen blivit så kränkta som när PROFFICE, ett privat företag, ska besluta vem som ska få undervisa vad? Ekonomiska intressen ligger bakom när lärare blir förlänade rätten att undervisa ämnen de inte har kunskap i (Se länken till artikeln). Man kan inte undra ifall det ligger en sinister och ljusskygg Allianspolitik bakom då ekvationen är lätt att räkna ut:
Lärare är legitimerade att undervisa många ämnen = färre lärare behövs = Alliansen kan sänka kostnaderna för skolan i sin iver att bevisa att deras politik gör att du får ”mer i plånboken” och dessutom sänker statsskulden. Sedan är frågan om det ens är lagligt i ett demokratiskt land att lägga ut livsviktig verksamhet på entreprenad. JAG har iallafall inte givit mitt samtycke till det och frågan dröjer kvar vid exakt hur det gått till när man valt PROFFICE som partners.

I sin iver att demonstrera att deras politik är ekonomiskt fördelaktig för DIG, säljer Alliansen sin själ till Mammon så att de ska bli omvalda en mandatperiod till. Alliansens Sverige liknar allt mindre en demokrati och allt mer en plutokrati och det är sannerligen dags att vi inför nästa val kastar ut både badvattnet och den groteska baby som Alliansen blivit!

Amen från Prinsesspartiet