Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter rapporterar att Nobelstiftelsen nu sänker prissumman som delas ut till Laureaterna med två miljoner vardera. Det verkar som att inte ens Alfred Nobels legendariska förmögenhet är okränkbar i dessa bistra tider: Man måste helt enkelt spara för en regnig dag.

Lyckligtvis är Nobelpriset inte bara av pekuniär karaktär utan även ett hederspris för innovativt arbete i mänsklighetens tjänst. Många framstående vetenskapskvinnor och vetenskapsmän har bidragit till den kollektiva kunskapsbanken och mycket som vi tar för givet idag har dessa intellektuella giganter lagt grunden till. Så ära den som äras bör under ceremonierna den tionde december samt på de traditionella festligheterna i Blå Hallen.

…Och där kommer jag, inte helt osökt ska erkännas, in på det som jag egentligen hade på hjärtat idag:

I bistra tider, när kassan är skral och samhällsklimatet hårdnar, måste vi hjälpas åt för att spara på resurserna och för att beskydda den ömtåliga biosfären som är själva grogrunden för allt liv på planeten. Ekosystem slås ut och går under, klimatet åker berg-och-dal-bana och mänsklig katastrof följer i spåren på naturens bakut-sparkar. Därför vill jag uppmana Nobelstiftelsens ledamöter att överväga ett nytt och lite okonventionellt grepp. Varför inte anamma en såkallad ”Meat Free Monday” när nu Nobeldagen ändå infaller på en måndag?

Köttindustrin är en av de mest aggressiva bovarna i kriget mot miljön. Genom att avstå att äta kött, om så bara för en enda dag i veckan, KAN man faktiskt göra skillnad. Kött ska produceras (enorma resurser av spannmål och vatten ska produceras och distribueras till köttdjuren), och därefter ska djuren färdas till slakt och sedan ska köttet slutligen återigen färdas ut i butikerna. Avtrycken på miljön är enorma!

Om Nobelstiftelsen anammar ”Köttfri Måndag” sparar man inte bara på den redan knappa hushållskassan (vegetariskt är inte bara mer hälsosamt utan även billigare än kött) utan även på miljön. Två flugor i en smäll!

Jag vill nu be dig som läser den här bloggen att skriva på den namnlista som startats, så kanske vi gemensamt kan förmå Nobelstiftelsen att anta den utmaning det innebär att laga, och bjuda på, en god vegetarisk middag:

Vänligen skriv på här 

Man kan välja att bara sitta hemma och se hur korthuset faller, eller så kan man göra sitt yttersta för att rädda en vacker och värdefull planet.
Tack för att du också tar ditt ansvar!

Kram ♥

Frej von Fräähsen