…och grilla dem och sedan riktigt smaska loss.
Ja kära läsare det handlar om det stora ”avslöjandet” att Kronfågel inte är så måna om kycklingarnas väl och ve som man vill ge sken av. Någon som är förvånad?

Vi människor är nog egentligen ganska snälla kreatur, vi vill inte att andra ska lida för vår skull, men vi är också bekväma hedonister som inte vill göra avkall på någonting i våra liv. Vi vill liksom äta kakan och sen äta kakan igen, och igen och igen. Etc. Därför har vi en psykologisk mekanism som träder in och släcker ner sunda förnuftet så fort vi stöter på någonting som utmanar bilden av oss själva som ”Goda” konsumenter. För ingen vill ju vara en elaking liksom. Eller?

Kronfågel hävdar att:

  1.  ”Kycklingen går fritt i stallet på ströbädd med halm eller kutterspån.”
  2. ”Alla våra kycklingar föds upp inomhus med rigorösa regler som minimerar risker för att någon form av smitta ska komma in i stallarna via människor, djur eller annat sätt.”
  3. ”Stor vikt läggs vid att djuren transporteras på ett bra sätt.”
  4. ”Lantmännen Kronfågels och Svensk Fågels djuromsorgsprogram följs för att säkerställa en etiskt riktig hantering av djuren fram till och med slakt.”

Nu avslöjar däremot SVT att Kronfågel, trots den ”öppenhet” man skryter om på sin hemsida, kanske inte haft helt rent mjöl i påsen den här gången. Blott det faktum att man slaktar runt 77 MILJONER kycklingar årligen borde höja några ögonbryn och kittla kräkreflexen lite.. För ärligt talat är det inte en vidrigt stor produktion av dessa djur? Då är det kanske inte heller helt förvånande att man måste räkna med ett visst svin(n) på ca 160 000 djur som dör på grund av skador de ådragit sig före slakten.

Dessa djur som föds upp under de eländigaste omständigheter, staplas på varandra och bryter både ben och vingar i jakten på det billigaste alternativet. Enligt denna trivsamma propagandafilm som Kronfågel själva snickrat ihop kommer kycklingarna från idylliska omständigheter på de 46 gårdar där djuren ”produceras”:

Frågan jag ställer mig är ju då hur det kan vara gemytligt att kläckas i en maskin samt växa upp tillsammans med 1673913 andra grannar tätt inpå? För delar man den årliga produktionen av kycklingar i Sverige, med antalet gårdar som föder upp kycklingar för slakt så blir det nära på 1.674 miljoner kycklingar per gård. Kanske lite svårt att ackommodera alla dessa ulliga, gulliga fjäderfän kan man tycka?

Ålrajt, so far inget öga torrt, men vi får inte glömma att människor har kort minne, särskilt när magen kurrar och det är dags att sätta tänderna i något ätbart. Därför är jag inte det minsta intresserad av att konvertera någon till vegetarian MEN tänk lite med hjärtat när du köper kyckling och inte bara med magen. Köp något lite mer etiskt försvarbart samt STÄLL KRAV på en bättre djurhållning.

Tack för ordet,
Frej von Fräähsen

följ mig på twitter

följ mig på fejjan