Timothy Kurek är en djupt troende Amerikan som gjorde det oväntade, kanske rentav otänkbara, att leva som bög i ett år.

När en bekant till Timothy kom ut som lesbisk, och otröstligt berättade att hon blivit förskjuten från sin familj, var de slipade argumenten för omvändelse det första han kunde komma på som tröst. I efterhand började han fundera, ifrågasätta sina djupaste värderingar och kom fram till ett mycket modigt beslut: Att gå i någon annans skor under ett helt år och låtsas vara homosexuell för att lära sig mer om sina medmänniskor.

95% av vännerna lämnade honom när han ”kom ut” som homosexuell, Konservativa Mamma blev först djupt olycklig men sedan varmt engagerad i lokala HBTQ samhället. Med bara några få invigda, bland annat en moster och en homosexuell vän som skulle agera pojkvän för att slippa inviter från kärlekskranka uppvaktare, började Timothy utforska den mystiska och märkliga ”Bögvärlden”. Resultatet av äventyret blev en bok om att utstå hat och utanförskap, att förstå medmänniskans bördor men också att komma till en djupare och innerligare tro som baseras på medmänsklighet och kärlek snarare än dogm.

För mig råder inga tvivel om att Timothy Kurek är en hjälte. Han var beredd att göra det otänkbara: Utstå personligt lidande för att förstå och delta i sin nästas glädjeämnen och sorger. Han är en förebild för alla oss som ser, och gärna pratar om, världens olyckor men som inte alltid lyckas så bra med att leva som vi lär. (För vi är ju alla ofullkomliga människor)

Läs boken  och bli inspirerad. Kanske även motiverad. Att göra. Något.

Frej von Fräähsen

följ mig på twitter
följ Prinsesspartiet på fejjan