Salut!
Idag läser jag om Jordbruksverkets förslag till en ny köttskatt. Tanken är att en köttskatt skulle innebära en mer moderat konsumtion av animaliska livsmedel och att detta skulle inverka positivt på klimatet och hälsan.

Reaktionerna låter naturligtvis inte vänta på sig. Många är förbaskade och tycker att man gör intrång på deras gudagivna rätt att äta dåligt producerat kött med tveksamt näringsvärde. Överraskande många är positiva till förslaget och klarar av det sofistikerade greppet att zooma ut från att bara se sina egna begär, till att se nyttan för helheten.

Köttätande har aldrig varit så à la mode som idag. Inte ens våra ”mindre upplysta” förfäder åt mer kött än den moderna Svensken. Kött, som förr var en absolut lyxvara, åts till fest och högtid. Att producera kött tar mycket tid och resurser i anspråk och kunde därför inte komma i fråga som vardagsmat i en tid då varje människa var tvungen att konkret arbeta hårt för sin föda.

Idag äter vi mer kött än någonsin. För att få ekvationen att gå ihop, ”effektiviseras” industrin så att vi ska få mer kött för en billigare peng. Den som bara bryr sig om sig själv och sin rätt att äta obegränsade mängder kött skiter antagligen i de eftergifter industrin måste göra för miljön och inte minst bekvämligheten för de djur som föds upp med enda mål i livet att sluta på någons tallrik.

Har man ett minimum av intelligens och medkänsla så inser man ganska snart att vi måste skära ner på köttet. Vi närmar oss en konsumtions-singularitet då vi inte kan få det bättre materiellt eller större komfort. Det är min förhoppning att allt fler snarast vaknar upp och ser sin del i kollektivet att det är våra val, på individnivå, som kommer kunna vända skutan i en mer hållbar och hoppfull riktning för alla. Kanske vi i framtiden inte kommer värdera varandra på basis av hur stor bankbok vi har, eller hur snygga kläder vi har? Kanske kommer vi i framtiden att tycka att den ädlaste är den som är mest benägen att göra personliga uppoffringar, att avstå lite av sitt myckna till förmån för andra? Jag hoppas på det
MU!

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg