Brev till Makten episod 4: Pensionen

Hej Regeringen!

Jag röstade inte på er i senaste valet, men nu sitter vi här i samma sjunkande skepp så jag tar mitt ansvar att vägleda och råda er i ert viktiga arbeta att leda Sverige. Jag har tänkt på det där med pensionen. Handen på hjärtat, pensionssystemet är inte något att hänga i granen eller hur, därför har jag en idé som jag tänkte dela med mig av:

Dagens pensionssystem är orättvist och svårt för människor som dessutom tvingas lägga mer av sin tid på att arbeta (alternativt söka arbete) än på att leva ett gott och värdigt liv. Det är krångligt att sätta sig in i pensionslotteriet för vanligt folk så det behövs en kraftig förenkling, visst håller ni med? Mitt förslag innebär (och här är det egentligen min moderata Pappa som ska ha allt credd) att vi har en medborgarpension som är lika för alla. Min pappa är hygglig och human, trots sina moderatsympatier, och man får väl ändå ge några stilpoäng för det eleganta i idén? Förslaget kommer dessutom innebära massa extra pengar över eftersom vi inte längre behöver betala ut miljonbelopp till alla goa gubbar och gummor som redan har det gott ställt!

Medborgarpension innebär att ALLA får, låt säga, 20 000 pix i pension. De som harvat på ett lågavlönat jobb hela livet (för att hålla skolor rena, människor friska etc) ska kunna njuta av en dräglig ålderdom. De som tjänat storkovan på ett hederligt (och i många fall även ljusskyggt) sätt har skrapat ihop en buffert ändå och äger antagligen inte bara ett men kanske flera hus och bilar och båtar och sommarställen och aktier och samlarkonst. De har helt enkelt så det räcker. Pensionen är väl, om jag inte missbedömt läget, en sorts garanti för en tryggad ålderdom? På precis samma demokratiska sätt fördelas barnbidraget lika till alla medborgare oavsett inkomst. Ja för tusan, till och med Kronprinsessan skulle ju få barnbidrag! Jag skulle uppskatta om ni kan diskutera detta på en fikarast och sedan återkoppla till mig med ett svar på varför det eventuellt inte skulle fungera.

Pensionen är ett bidrag, ett tack för lång och trogen tjänst.
Sjabbla inte bort människors drömmar genom att döma dem till fattigdom på ålderns höst!

stacks_image_112

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

2 Kommentarer

  1. Baron Skugga

    2 maj, 2013 at 18:47

    Systemet var det brukliga i redbara äldre tider, under namnet Folkpension.

Kommentera

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑

error: Content is protected !!