Idag lånar Finsvenskan från finlandssvenskan! Det är min kära vän Sara’s födelsedag om några dagar så jag börjar redan nu att fira med några flaskor Champagne. Det övergripande ordet för kolsyrade viner är vanligtvis ”mousserande” (franska för skummande) men detta ord är så allmänt förekommande att det numera främst är Gråsossar som använder det. Fina människor gör som vårt brödrafolk i öster, vi korkar upp skumvinet! Obildade människor använder namnet Champagne för allt som skummar och bubblar och det är naturligtvis helt fel, det är bara viner från det franska området Champagne som får gå under den beteckningen. Ord som ‘mousserande’, ‘skumpa’ eller ‘skumvin’ är säkra kort eftersom det är lätt att gå vilse i djungeln av ‘cava’, ‘spumante’ och ‘sekt’. Fina människor bör, som redan nämnts, välja skumvin framför mousserande. Skumpa går också bra men bara om den allra dyraste och finaste Champagne du kan lägga vantarna på.

Exempel: ”Ta fram skumvinet och smäll upp korkarna för nu ska farmor firas på 80-årsdagen!”

Kuriosa

Den som vill dricka skumvin på ett alldeles spektakulärt sätt (och det vill väl alla?) bör lära sig att öppna flaskan med en sabel. Detta kallas att ‘sabrage’ (att sabrera) och det fungerar bara med skumvin eftersom trycket i flaskan förhindrar att det kommer glassplitter i vinet. Det finns många fantasifulla teorier om var bruket att sabrera skumvinsflaskor uppstod. Ett av de populärare förslagen menar att det var ryska kosacker (beridna soldater) som hittade på detta sätt att öppna skumvin. Sabeln var ju det enda verktyg som var lätt att ta fram när man satt i sadeln.

http://www.youtube.com/watch?v=VdXwcsZyI-I

varning för ”starkt” språk