Videodebatt på SVT Opinion ”Jag växte upp i en svensk hederskultur”

Jag är glad och tacksam över att SVT Opinion har publicerat mitt videoinlägg om att växa upp i den svenska hederskulturen under 80- och 90talet. HBTQ-personers friheter och rättigheter är fortfarande, trots att vi kommit så långt i de här frågorna  jämfört med många andra delar av världen, ingen självklarhet överallt i landet. Ta del av min berättelse på SVTs hemsida

Jag växte upp i en svensk hederskultur

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg
Prins, Konstnär, HBTQ-aktivist

 

Debatt: Att växa upp som bög i Sverige var att växa upp i en hederskultur

Idag har jag med en debattartikel i Dalademokraten, kolla gärna, replikera gärna eller håll med!

Konstnären och skribenten Freï von Fräähsen zu Lorenzburg reagerar på prästen Jan-Åke Karlssons HBTQ-kritiska artikel som publicerats i tidningen Bohusläningen och gett upphov till riksdebatt.

Debatt: Att växa upp som bög i Sverige var att växa upp i en hederskultur

 

Blommorna kommer alltid tillbaka på våren

Jag sitter på spårvagnen och vänder blicken ut genom fönstret och upp mot himlen. Ansiktet suger i sig solstrålarna som lyser in, uv-filtrerade av glaset, och jag drabbas av insikten om att våren är här. Orden ”drabbas” och ”vår” kanske inte är bekväma med att nämnas i samma mening men det är faktiskt så det känns. I alla fall denna dagen-efter dagen-efter dagen- efter dagen som berövade Europa några familjemedlemmar, grannar, vänner, älskare och medmänniskor genom en galnings beslut att mangla dem på en gata i Stockholm.

Jag sitter på spårvagnen och vänder blicken inåt och jag skäms över mina egna tankar. Jag sitter här och undrar om det kommer att smälla snart. Jag tittar på folk som går på spårvagnen. Jag tittar på deras väskor: ryggsäckar, portföljer och resväskor. Kommer någon av dom att innehålla en bomb? Ser personen på sätet bredvid mig ”Radikaliserad” ut? Och så kommer naturligtvis frågan: hur ser en sådan person ut? Svart hår eller Blont? I efterdyningarna av katastrofen inser jag att vem som helst på spårvagnen skulle kunna vara nästa terrorist. Det är ju i många fall terroristens förmåga att kamouflera sig till sista ögonblicket som gör att hen kan åsamka så stor förödelse. Bruna ögon eller Blå? Bruna åsikter eller röd-svarta? Radikaliseringen är en perverterad regnbågs-rörelse som välkomnar alla som är beredda att dö, eller döda, för sina åsikter. Det enda alla dessa ideologier har gemensamt, oavsett vilken färg deras hud eller politiska åsikt har, är en svart-vit världsbild. På utsidan är terrorister blåögda, brunögda, grönögda och kanske, i vissa albinistiska undantagsfall, rödögda. På insidan är dock alla terrorister monokroma. Det finns bara svart eller vitt.

Jag sitter på spårvagnen och skäms över att jag känner hjärtat slå hårdare när vagnen rycker till eller när en medpassagerare tappar sin telefon i golvet. Jag vill vara lugn och samlad och känna hopp men jag sitter mest och planerar flyktvägen ifall någonting skulle hända.

Så står en liten flicka framför mig och säger hej. Hon heter kanske Bella. Hon heter kanske Fatima. Jag vet inte flickans namn och det spelar ingen roll för det enda jag ser är att hon ler och att hon håller fram några små plastblommor mot mig.

”Vill du köpa en Majblomma?” frågar Bella-Fatima. Jag kan inte avgöra om hennes ögon är bruna eller blå eller gröna. De är regnbågsfärgade.

”Ja, det vill jag gärna”, svarar jag förvånat för jag har aldrig tidigare, i hela mitt fyrtio-åriga liv, velat köpa en Majblomma.

Vi småpratar lite, Bella-Fatima och jag, medan vi avslutar affärerna. Hon går vidare till nästa säte och jag går av vid nästa hållplats. Nu pryds kavajslaget av en röd plastblomma och jag vänder blicken ut ur mig själv och upp mot den klara himlen. Ansiktet suger i sig solstrålarna  och de färdas genom synnerverna inåt och neråt i min själ. Och där känner jag hur någonting rör lite på sig. Det kanske är hoppet? Det kanske är våren? Jag kan inte avgöra vad det är för en liten blomma som börjar gro där inne men jag blir väldigt glad över att varje kronblad skimrar av sin egen färg. Och då tänker jag att radikalisering smittar. Terroristens svart-vita världsbild dödar hoppet och medmänskligheten i oss alla om vi tillåter det, och plötsligt har alla nyanser försvunnit ur vårt eget inre. Den dagen, inte förr, har terrorn vunnit. Då har vi alla radikaliserats.

Men blommorna kommer alltid tillbaka på våren. Krokusarna i min rabatt och min korta interaktion med Bella-Fatima vittnar om det, och min sekulariserade livsåskådning till trots blir jag påmind om en biblisk vers som jag tycker särskilt mycket om:

”Vildmarken och öknen ska glädjas under de dagarna, och öknen ska blomma.
Som krokusen ska den spricka ut i blomning och ropa högt av glädje!”

Och det är så det känns på insidan när solstrålarna får blommorna att slå ut där inne i bröstet. Det är våren, det är hoppet, som återvänder.

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

Köp en Majblomma du också: MAJBLOMMAN.SE

Låt oss tala om internaliserad homofobi!

Jag tor att vi, i ljuset av senaste tidens fansansfulla skeenden, måste prata lite om internaliserad homofobi (transfobi etc), var det kommer ifrån och vad det leder till. Förövaren som håller i pistolen är inte ensam om dådet: hen har ofta ärvt sina åsikter, kanske rentav vuxit upp i en miljö där hat har uttryckts ofta och våldsamt.

Jag minns mig själv som tolvåring. Hur jag var livrädd för min sexualitet på grund av den tuffa (stundtals nävarnas) retorik som fanns på min högstadieskola, på löpsedlarna, i TV och på andra ställen. Jag var livrädd för att vara annorlunda.. eller ”vidrig” och ”äcklig” var väl återkommande ord vill jag minnas. Den där lille tolvåringen hatade sig själv och axlade ansvaret att ”fixa sig själv” så att han skulle duga, kanske få känna sig okej, värdig, rentav älskad.

Anyways: en tripp till biblioteket, några böcker om hypnos, en mikrofon och en kasettbandspelare (röd och gul, det var ju tidigt 90tal trots allt). Sedan några sessioner där han/ jag förtvivlat läste in hypnosintruktioner som skulle göra mig ”fullkomligt heterosexuell”.

Bilden: Ensam pojke på tolv år. Grinar så snoret sprutar. Spelar in. måste ta om för instruktionerna hörs ju inte på bandet för all hulkande gråt. Lyssnar på bandet. Hoppas. Vill förtvivlat gärna bli okej. Hoppas på miraklet. Hoppas på miraklet. Hoppas på miraklet….

Jag tror jag minns tyngden och ensamheten mest. Det är mycket att bära för en tolvåring, att veta att han är ett äckel. Men även små äckel vill bli accepterade.

Kanhända Orlandoskytten var ett litet ”äckel” som jag? Jag hade turen att växa upp i ett sekulariserat hem. Inga förmaningar eller påminnelser om helvetet för äckel som jag. Det var nog min räddning. Jag hade också några vänner som jag tyckte om och litade på, men jag vågade aldrig yppa den fasansfulla hemligheten att jag var homo. Men det räckte kanske för att jag skulle få ha en liten kärna av trygghet. Det var nog min räddning #2.

Låt oss tala om internaliserad homofobi, var den kommer ifrån och vad den leder till: HBTQ-personers självhat och självskadebeteenden uppstår inte i ett vakuum. Det är alltid andra som skapar oss som ”äckel”, som låter oss förstå att vi inte är värda trygghet, kärlek eller liv. Sådana sår läker aldrig. Smärtan mildras över tid men ligger kvar som en bakgrundsstrålning och handikappar många av oss för hela livet.

Låt oss tala om internaliserad homofobi: den leder till att folk tar ett vapen och skjuter ”äcklen”, ja, kanske ”äckel” som är plågsamma påminnelser om dem själva. Homofobi leder till döden för många. För egen hand eller andras.

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

Torsdagstraditioner!

Inte bara högtider och vändpunkter i livet kan omgärdas av traditioner. Varför inte också bryta arbetsveckan och införa ett återkommande inslag? Fredagsmys är förstås en modern tradition som nästan alla barnfamiljer ägnar sig åt. Men man kan komma på andra sätt att stanna upp, och skapa en känsla av gemenskap och kontakt, mitt i veckan.

I mitt hushåll äter vi ärtsoppa varje torsdag. Japp, VARJE TORSDAG.
Okej ärtsoppa är väl inte världens mest lockande maträtt, men allt handlar om hur man ramar in denna gyllengula soppa! Vår torsdagstradition innebär att vi alltid äter ärtsoppa med silversked (det blir festligare då),  tar fram fin-saltkaret och senapskruset av silver och tänder ett ljus. Dessert är ett måste! Inte alltid pannkaka dock. Det kan bli semlor, äppelpaj, eller någonting annat, så länge det känns vardagsfestligt!

Traditioner är viktiga! De skapar en inramning och en rytm i livet. Det återkommande positiva inslaget blir liksom en puls som bär oss igenom vardag, helg och växlingar i livet.
Vilka traditioner har du i vardagen?

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg – känd från TV

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg dyker upp i SVT-Debatt och diskuterar feminism:

Är jag värd döden?

I morgon ska jag paradera min kärlek i Regnbågsparaden i Göteborg! Jag ska tåga för dem som vill men inte kan, eller för dem som vill men inte får. Jag ska marschera för dem som blir förföljda, bespottade och slagna för sin kärleks skull. Det kommer kanske inte ändra någons situation rent konkret men jag måste i alla fall känna att jag står upp för min och andras rätt att leva ett gott och fritt liv.

West Pride pågår för fullt och kommer avslutas med karnevalyra under morgondagens manifestation. Jag ska gå tillsammans med min pojkvän och stolta vänner. Det blir kalas! Dessutom får jag chansen att inviga min nya banderoll (så håll ögonen öppna i prideparaden!):
Adobe Photoshop PDF

Som ni ser kommer jag att ändra till prinsesspartiet.se i en nära framtid vilket innebär att det blir mycket lättare att hitta denna viktiga källa till kunskap och sanning 😉

Är jag värd döden?
I morgon ska jag paradera min kärlek men det finns de som inte gillar att jag är lycklig tillsammans med en annan man. En av mina bloggfiender, Christer Åberg, sprider som alltid okunskap och hat från sin blogg apg29.nu och just idag informerar han att homosexuella är värda döden. Sedan tillägger han att vi tack och lov inte behöver döda homosexuella själva eftersom Jesus har tagit människornas synder. Gud kommer liksom se till att man får sitt rättmätiga straff ändå förr eller senare.

Bibeln lär att homosexuella är onda och värda döden. Det känns olustigt att det finns myriader okända människor där ute i världen som önskar livet ur mig. Just därför kommer jag gå i paraden i morgon. Jag firar min rätt att leva och verka och lyckas och vara lycklig.
Så det så!

Frej von Fräähsen

Vitt och skirt

God Dag!
Min kompis Sara Svanlund driver klädmärket (och bloggen) Stormhund. Sara använder mycket vintagetyger för miljöns skull och hon kombinerar ofta mönstrat och färgat på ett kul sätt. Nu senast visade hon två ljusa somriga skapelser på sin blogg, och det passar ju finfint i sommartider:

tyra_vit3 viola_vitsvart1
Spana gärna in hemsidan för fler trevliga plagg 🙂
Oh lala

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

 

Vi firar Leendets dag!

Idag är det den första juni och jag återpublicerar en kalender med alternativa helgdagar. Håll till godo!

***   ***   ***   ***

Kanelbullens dag, Fettisdagen, Våffeldagen och andra märkliga ätbara dagar har redan passerat i år. Men idag infaller ”Dagen G” – Grynkorvens Dag.

Jag blir lite nyfiken på hur dessa dagar blir tillskrivna sina alldeles egna läckerheter. Är de resultatet av vurmares lobbyism? Involverar det obskyra astrologiska operationer för att klargöra när det är mest gynnsamt att äta en viss sorts mat? (Som gammalt Lovecraft-fan kan jag tänka mig att Grynkorven bara ligger några snäpp under ”Cthulhu” på ohygglighets-skalan och, precis som urtidsmonstret, bidar sin tid till dess ”stjärnorna är rätt” för en ny entré.) Eller kan det vara den cyniska och allstädes närvarande marknaden (här representerad av Norrmejerier som sammanställt en hjälpsam lista) som vill sälja ut lite av säsongens rester?

Viktiga saker har sin egen dag: Lakritsens dag, Kebabens Dag, Bakfyllans dag, Personaldagen (föregår ofta bakfyllans) etc och så vidare. Det har gjorts försök att introducera dagar som är viktiga på riktigt, för de flesta vill ju gärna uppmärksamma Mor och Far lite extra ibland. Barnens dag är väl ett fint initiativ? Internationella Kvinnodagen (förutom att vara sexistisk och förnedrande) hade säkert en bra baktanke. Sedan har vi ju de viktiga Påsk, Jul, Allhelgona, Advent 1,2,3 och 4 som ska bidra till eftertanke, gemenskap och köpfrossa.

Vi lever i ett väldigt ocharmigt samhälle: Det är bullrigt, stressigt, snarstucket och lider av menings-inflation. Saker och ting betyder liksom ingenting längre. Vi försöker maxa meningsfaktorn med fler sorters sillar, dyrare studentbalsklänning, mera bling-bling på vigselringen, vitare tänder, snyggare bil och ändå blir vi inte lyckligare och mer närvarande.

Jag tycker vi ska slå ett slag för nya temadagar. Eller nej förresten, nya HELGDAGAR som är meningsfulla och adekvata. Nya helgdagar som vi vaktar mot profitens gisslantagande. Ut med de gamla, förstockade, tomma helgdagarna som bara blivit en ursäkt för byteshandel med varandra i form av onödiga prylar. Bort med de Röda Dagar som ska befästa klass, rikedom och position genom mängden pengar vi kan spendera på dekorationer! Här följer nu en lista över nya helgdagar som Prinsesspartiet vill förespråka och kommer göra sitt yttersta för att fira:

1:a januari – Tystnadens Dag. Hela dagen går i tystnadens och eftertankens tecken. Inte lyssna på musik, titta på TV eller surfa. Inte prata eller musicera. Njut av TYSTNADEN

1:a februari – Beröringens Dag. Jag vinnlägger mig om att ta på människor i min omgivning (på ett respektfullt vis förstås) även främlingar kan behöva ett handtag, famntag eller klapp (de mest hugade kan prova att hitta någon att kyssa men det bör ju skötas på snyggaste vis.)

1:a mars – Uppoffringens Dag. Ge bort någonting/ gör någonting som innebär lite av en uppoffring. Känn friheten och lättnaden när du släpper taget.

1:a april – Drömmarnas Dag. Tänk på, och prata om, drömmar. Både nattliga drömmar och livsdrömmar är välkomna. Analysera och diskutera varandras drömmar men mest av allt: Ta dem på allvar.

1:a maj – Älska-dig-själv-Dagen. Spendera dagen i förundran över hur underbar, unik och vacker du är. Passa även på att se samma kvalitéer i andra du möter. Kanske avsluta dagen med att älska MED dig själv? Många av oss upplever att vi är fjättrade i en kropp som vi gör allt för att tukta så ta chansen att ge din kropp lite kärlek 😉

1:a juni – Leendets Dag. Möt allt, så gott det går, med ett leende. Om det inte går så lev ut sorgen, ilskan, rädslan så mycket du bara kan! Kanske kan ett leende smyga sig in efteråt?

1:a juli – Promenadens Dag. Upp med er soffpotatisar! Packa picknick-korgen och gå på långpromenad. Vik hela dagen för ändamålet, ta med vänner familj och husdjur. Upptäck naturen eller stadsmiljön!

1:a augusti – Lättjans Dag. Gör INGENTING av vikt på hela dagen. Dolce Far Niente!

1:a september – Sanningens Dag. Nu är de flesta tillbaka på jobbet efter semestern, så bra då med en sanningens dag då man kan säga vad man tycker till chefen och kollegorna? Närå, skämt åsido, denna dag försöker vi i möjligaste mån att BARA TALA SANNING. Såklart på respektfullt sätt med medmänniskans bästa i åtanke.

1:a oktober – Sparsamhetens Dag. Som civilisation lever vi över våra tillgångar: Naturen och resurserna (mänskliga såväl som materiella) utarmas i allt snabbare takt. Denna dag ska vi inte spendera en enda krona. Inga impulsköp, eller tröstköp eller snabbköp! Vi tänker på miljön och på hur bra vi redan har det. I ärlighetens namn behöver de flesta inte ännu en tröja…

1:a november – Meningsskapandets Dag. En av de viktigaste dagarna! Vad ger mig mening? Hur skapar jag mening i min tillvaro? Hur hänger min värld ihop med omvärlden på ett meningsfullt sätt? Denna dag funderar, diskuterar och bygger vi strategier för meningsskapande.

1:a december – Åminnelsens Dag. En dag för att påminna sig om:  Allt det goda vi har. De människor som är utan. De fina människor vi har omkring oss. De som har försvunnit ur våra liv. etc.

Ta nu fram en röd penna och skriv in dessa nya helgdagar i almanackan. Nåde den som lägger sina slantar på att skicka mig ett glad ”sparsamhetens dag-kort”, men ge mig gärna en kram på Beröringens Dag!

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Nybakade studenter och ångkokta prinsessor

Sjung om studentens lyckliga dag!
Min pojkväns bror har två urfina, självständiga och artiga döttrar. Idag tog  ena unga fröken studenten och nästa vecka ska den andra firas med björklöv och skumpa och lyckönskningar. Maken och jag har gått på present-safari för att hitta någon passande liten grej som tjejerna kan packa ner i bagaget när de nu springer ut i vuxenlivet. Vi fick ”Bingo” på Änglashoppen i Göteborg och inhandlade några handgjorda pastellfärgade keramikskålar som kan användas till lite av varje: karamellskål, temugg, ljushållare, tiggarskål (ja det är bistra tider för nybakade studenter….).

Eftersom solen gassade och vi hade stått och svettats tillsammans med ett tusental andra skränande primater passade vi på att gå en promenix genom Botaniska Trädgården innan kvällens studentmottagning. När hettan blev olidlig (ja för böveln, jag hade ju en ullkavaj på mig..) fick jag sätta mig på ett strategiskt placerat elskåp för att svepa en flaska mineralvatten. Då jag inte får några sponsorpengar eller liknande för att göra reklam så får alla läsare titta bort från etiketten.
IMG_3697
Jag ser, rätt och slätt, inte så snäll ut på bilden ovan och jag måste försvara mig med att jag faktiskt satt och blundade och njöt av solen. Istället ser det ut som att jag sitter lite ”von Oben” och tittar ner på förbipasserande. Det är inte von Fräähsen-style att ägna sig åt sådant osnyggt beteende – Noblesse Oblige ni vet, etc etc.

Anyhow, kvällen har ägnats åt vin och mat och mingel och nu är sessan trött efter långa dagen. Men innan det är dags för sängen vill jag, väldigt ironiskt, tipsa om en ny app för alla olyckliga homosar där ute:

Om man följer principerna som lärs ut garanteras man att kunna ”kliva in i ett nytt liv med Kristus, fri från sexuell förorening

Ja, hade det inte känts så fel, hade jag utbrustit ”Herre Gud” och himlat med ögonen! Eftersom jag varken tror på Gud eller Himlen så nöjer jag mig med att hoppas att människor växer upp och lär sig att leva med att andra människor är annorlunda än de själva.
Gäsp och natti

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

« Äldre inlägg

© 2017

Tema av Anders NorenUpp ↑

error: Content is protected !!