Låt oss tala om internaliserad homofobi!

Jag tor att vi, i ljuset av senaste tidens fansansfulla skeenden, måste prata lite om internaliserad homofobi (transfobi etc), var det kommer ifrån och vad det leder till. Förövaren som håller i pistolen är inte ensam om dådet: hen har ofta ärvt sina åsikter, kanske rentav vuxit upp i en miljö där hat har uttryckts ofta och våldsamt.

Jag minns mig själv som tolvåring. Hur jag var livrädd för min sexualitet på grund av den tuffa (stundtals nävarnas) retorik som fanns på min högstadieskola, på löpsedlarna, i TV och på andra ställen. Jag var livrädd för att vara annorlunda.. eller ”vidrig” och ”äcklig” var väl återkommande ord vill jag minnas. Den där lille tolvåringen hatade sig själv och axlade ansvaret att ”fixa sig själv” så att han skulle duga, kanske få känna sig okej, värdig, rentav älskad.

Anyways: en tripp till biblioteket, några böcker om hypnos, en mikrofon och en kasettbandspelare (röd och gul, det var ju tidigt 90tal trots allt). Sedan några sessioner där han/ jag förtvivlat läste in hypnosintruktioner som skulle göra mig ”fullkomligt heterosexuell”.

Bilden: Ensam pojke på tolv år. Grinar så snoret sprutar. Spelar in. måste ta om för instruktionerna hörs ju inte på bandet för all hulkande gråt. Lyssnar på bandet. Hoppas. Vill förtvivlat gärna bli okej. Hoppas på miraklet. Hoppas på miraklet. Hoppas på miraklet….

Jag tror jag minns tyngden och ensamheten mest. Det är mycket att bära för en tolvåring, att veta att han är ett äckel. Men även små äckel vill bli accepterade.

Kanhända Orlandoskytten var ett litet ”äckel” som jag? Jag hade turen att växa upp i ett sekulariserat hem. Inga förmaningar eller påminnelser om helvetet för äckel som jag. Det var nog min räddning. Jag hade också några vänner som jag tyckte om och litade på, men jag vågade aldrig yppa den fasansfulla hemligheten att jag var homo. Men det räckte kanske för att jag skulle få ha en liten kärna av trygghet. Det var nog min räddning #2.

Låt oss tala om internaliserad homofobi, var den kommer ifrån och vad den leder till: HBTQ-personers självhat och självskadebeteenden uppstår inte i ett vakuum. Det är alltid andra som skapar oss som ”äckel”, som låter oss förstå att vi inte är värda trygghet, kärlek eller liv. Sådana sår läker aldrig. Smärtan mildras över tid men ligger kvar som en bakgrundsstrålning och handikappar många av oss för hela livet.

Låt oss tala om internaliserad homofobi: den leder till att folk tar ett vapen och skjuter ”äcklen”, ja, kanske ”äckel” som är plågsamma påminnelser om dem själva. Homofobi leder till döden för många. För egen hand eller andras.

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

Fina Glosan # 66 – Akilleshäl

Den grekiske hjälten Akilles hade blivit osårbar efter ett dopp i Styx – floden som utgjorde gränsen mellan dödsriket och de levandes värld. Akilles Mor, Gudinnan Thetis, hade den nyfödde i ett stadigt grepp under hela proceduren men ack, hälen som hon höll i blev aldrig doppad i det undergörande vattnet! Denna odoppade häl skulle senare visa sig vara den enda sårbara punkten på hjältens kropp, En pil träffade nämligen kroppsdelen på ett sådant sätt att Akilles dog av skadorna.

De flesta människor, organisationer eller situationer har någonstans en sårbar punkt som bör skyddas från skada eller annan negativ påverkan. För en person kan det vara girigheten som är akilleshälen, för en annan kan det vara svagheten för poker.

Exempel: Åh kommer du med konfekt?! Socker är min stora akilleshäl, jag bokstavligen KAN INTE motstå fast jag borde!

Exempel: Just den här buggen i mjukvaran är systemets akilleshäl.

Exempel: Företagets akilleshäl är att dess produkter inte håller samma kvalitet som konkurrenternas.

Fina Glosan # 65 – Boricka

En boricka (betoning på o) är en riktig åsna! Ja, bokstavligen. Ordet kommer från franskans bourrique och betyder ”åsnesto” eller ”lat åsna”. Finsvenskan håller sig absolut inte för god för förolämpningar, och det är precis så detta ord bör användas. Ett välriktat ”Boricka(!)” uttalat med ett tonfall som håller temperaturen −273,15 °C[i] bör näpsa den envetnaste åsna. Då krävs inga förkunskaper i franska för att inse att måttet är rågat och skam går på torra land!

Exempel: Hördu din lilla boricka nu slutar du trilskas och äter upp kakorna du serverat dig!

[i]Absoluta nollpunkten

Fina Glosan – # 64 Aber

Nu tar vi fram vår tyska parlör, bläddrar fram till ordet ”aber” och konstaterar att dagens Fina Glosa har samma betydelse som konjunktionen “men”.

Först flyter allt på och ingen har anledning att vara nervös, men så inträffar det fruktade ”men” och då får man kavla upp ärmarna och rädda situationen! Ett aber är hindret, strecket i räkningen och käppen som får hjulet att kränga och komma ur kurs. Fundera över var olyckan inträffar i följande fras: ”Operationen var lyckad, men patienten avled”. Just det, allt var frid och fröjd ända tills ordet ”men” kom och sabbade det hela.

Exempel: Ett aber i sammanhanget var att hans tilltänkta avböjde frieriet.(Han ville gifta sig men hon tackade nej)

Exempel: Ett litet aber kom emellan, han var inte rättmätig ägare till hästen som han försökte sälja. (Han försökte sälja hästen men han var inte dess ägare).

Fina Glosan – Bokstavsträl

Varje arbetsplats och varje umgängeskrets har sin vän-av-ordning, paragrafryttare eller bokstavsträl. Dessa människors egon livnär sig på en enda sak: att ha rätt och att göra rätt enligt alla kända regelverk. Konstens alla regler kommer de nog aldrig att förstå sig på, för den som är en regelrätt bokstavsträl äger nämligen en själslig torrhet som hindrar henne från att uppskatta så eteriska saker som konst. Bokstavsträlar stoltserar verkligen inte med att vara fria i tanken och de vill inte veta av några utsvävningar från någon annan  heller!

Exempel: Åh, min svärmor är en sådan nitisk bokstavsträl! En knivsudd mera kanel än receptet föreskriver och bullarna får ligga orörda!

Torsdagstraditioner!

Inte bara högtider och vändpunkter i livet kan omgärdas av traditioner. Varför inte också bryta arbetsveckan och införa ett återkommande inslag? Fredagsmys är förstås en modern tradition som nästan alla barnfamiljer ägnar sig åt. Men man kan komma på andra sätt att stanna upp, och skapa en känsla av gemenskap och kontakt, mitt i veckan.

I mitt hushåll äter vi ärtsoppa varje torsdag. Japp, VARJE TORSDAG.
Okej ärtsoppa är väl inte världens mest lockande maträtt, men allt handlar om hur man ramar in denna gyllengula soppa! Vår torsdagstradition innebär att vi alltid äter ärtsoppa med silversked (det blir festligare då),  tar fram fin-saltkaret och senapskruset av silver och tänder ett ljus. Dessert är ett måste! Inte alltid pannkaka dock. Det kan bli semlor, äppelpaj, eller någonting annat, så länge det känns vardagsfestligt!

Traditioner är viktiga! De skapar en inramning och en rytm i livet. Det återkommande positiva inslaget blir liksom en puls som bär oss igenom vardag, helg och växlingar i livet.
Vilka traditioner har du i vardagen?

Mingeltips: Anländ tidigt

Det kanske verkar kontraintuitivt för blyga minglare, men det är faktiskt bättre att komma tidigt, än att smyga in osedd när festen/ minglet har börjat. Om du kommer tidigt hinner du bekanta dig med det fåtal som redan är på plats och då har du också några ”bekanta” ansikten att komma tillbaka till lite då och då under festens gång.

Om du anländer tidigt till festen eller minglet så hinner du också bli varm i kläderna innan kalaset drar igång med full kraft. Positionera dig så att du ser dörren så kan du le vänligt åt alla som kommer in i lokalen. Ett leende och en liten nickning gör att nykomlingen noterar dig. Du kan vara säker på att hen kommer att tycka du verkar trevlig och som en person som man ska bekanta sig med.

Rosa logga vit text

Ge och ta emot visitkort

Lämna aldrig hemmet utan dina visitkort.

Visitkortet är en förlängning av dig själv. Det visar vad du heter, vad du kan bidra med här i världen och hur man får tag på dig på bästa sätt. Visitkortet är ett mini-dokument som du ska hantera med respekt både när de ger bort dina egna och när du tar emot andras. Här följer några tips för dig som ska hantera visitkort:

  • Ta emot visitkort med BÅDA händerna.
  • När du tagit emot ett visitkort: Stoppa INTE ner det på en gång i fickan/ bakfickan/ plånboken. Håll visitkortet i händerna medan du fortsätter samtalet. Titta respektfullt på visitkortet med jämna mellanrum.
  • Ge bort ditt visitkort med båda händerna och med texten vänd så att mottagaren kan läsa kortet.
  • Visitkort, precis som sedlar, förlorar sitt värde ju fler som finns i omlopp. Strö inte visitkorten omkring dig utan ge dem bara till de personer som faktiskt vill ha dem eller som du tror att du faktiskt kommer att inleda en fortsatt kontakt med.

Rosa logga vit text

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg – känd från TV

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg dyker upp i SVT-Debatt och diskuterar feminism:

Mingeltips: gör research före

Det är bra att göra lite research innan du går till ett mingel. Det hjälper dig att ha någonting att inleda konversationer om samtidigt som du lättare hänger med i de samtal som uppstår.

Läs på innan minglet:

  • Dagens/ veckans största nyheter
  • Senaste upptäckterna (vetenskap, medicin, arkeologi etcetera)
  • Kulturhändelser
  • Sporthändelser
  • Gäster du vet ska komma. (nämn INTE att du läst på om dem!)

Det är naturligtvis omöjligt att läsa på om ALLT av ovanstående på bara några timmar. Matcha din research gentemot sammanhanget du ska mingla i. Om du ska till galleriet och mingla på ett vernissage så kanske inte senaste sporthändelserna genererar några följdfrågor och vice versa om du går till en sportbar för att mingla. Fast å andra sidan kan det vara kul att prata om lite andra saker också och inte det som är ”vanligast” i ett sammanhang.

Om du vet att några särskilda gäster kommer så kan du faktiskt göra lite research om dem innan. Detta gäller INTE privata angelägenheter eller adress, telefonnummer etc utan endast professionella/ offentliga uppgifter. Om du vet att Bella Si-och-Så kommer till minglet så kan det vara kul att veta att hon skrivit en bok så kan du inleda ett samtal om det. Berätta INTE för Bella att du googlat hennes namn. Hon vet ju inte om att du gjort efterforskningar på ett respektfullt sätt och hon kanske tror att du snokar?

Förbered dig så att du vet hur du ska prata om dina egna intressen. Formulera dig innan och sortera bort de mest obskyra facktermerna. När du väl minglar så vet du hur du ska presentera ditt intresse för att väcka nyfikenhet och följdfrågor.

Rosa logga vit text

« Äldre inlägg

© 2017

Tema av Anders NorenUpp ↑

error: Content is protected !!